Befektetési stratégiánk

Mi, a Bartimeus Capitalnál hisszük, hogy minden befektetésnek létezik egy belső értéke, és ettől függetlenül egy ára. A piacok nem hatékonyak, így a befektetési termékek csak nagyon kevés esetben helyesen árazottak, azaz az érték és az ár nem egyezik meg. Néha alul, néha túlárazott lehetőségekkel találkozunk. Ennek megállapítása viszont komoly elemzéseket igényel.

Minden elemző ember, tudása, tapasztalata korlátozott, így az elemzés során hibát vét. Emiatt a kapott eredményt fenntartásokkal kezeljük, így biztonsági ráhagyást alkalmazunk. Ez legtöbbször a kapott eredmény 33%-a. Ez a biztonsági ráhagyás segít minket abban, hogy becslésünk még konzervatívabb legyen.

Az elemzés folyamata

A vállalat pénzügyi jelentéseiből meghatározzuk, hogy mennyi a vállalatra jellemző tőkemegtérülés és tőkeköltség. Ezek alapján becslést készítünk arra vonatkozóan, mekkora lesz a vállalat újrabefektetési igénye és ez mekkora jövőbeni eredményt generál majd a következő években.

Kerüljük a nagy tőkeáttétellel rendelkező vállalatokat, ahol a mérleg jelentős mennyiségű hitelt tartalmaz, mivel ez jelentős kockázat a jövőbeni pénzáram becslése szempontjából.

Ezek felhasználásával kiszámítjuk, hogy a következő években mekkora tulajdonosi hozamot tud a vállalat produkálni. Az így kapott az értékeket a tőkeköltséggel diszkontálva megállapítjuk, mekkora a vállalat belső értéke.

Az elemzés fontos része, hogy pénzügyi mutatószámok segítségével leellenőrizzük, hogy a vállalat a versenytársaihoz és a saját múltbeli teljesítményéhez képest megfelelően árazott-e, és ha ez is megfelelő, megtesszük ajánlásunkat. Amennyire egyszerűen hangzik ez az eljárás, annyira bonyolult valójában, hiszen a kalkuláció becslésen alapszik. Hisszük, hogy hosszú távon az értékpapír ára tart a belső értékéhez, ezért nagyfokú türelemre és kitartásra van szükség ezen filozófia sikeres működtetéséhez.