Rólunk

Bartimeus, a vak koldus (Mk 10,46-52) Jerikó kapuin kívül, az út mellett kéreget. Nem részesülhet a város gazdagságából, mert nem lát. Mikor Jézus arra halad, megkérdezi tőle: „Mit kívánsz tőlem”. Erre ő azt feleli: „Mester, hogy lássak”.

Mi is Bartimeusok vagyunk mindaddig, míg nem egy elv szerint, hanem találomra fektetünk be. Óriási kockázatot vállalunk, néha túlzottan magabiztosak vagyunk, néha a veszteségtől való félelem irányít. Ilyenkor úgy érezzük, nincs egy objektív igazodási pont, ami racionális, matematikai elveken alapszik.

A Bartimeus Capital befektetési tanácsadó azért jött létre, hogy segítséget nyújtson befektetési céljaink megvalósításban. De ehhez először látni kell. El kell tudni választani az értékest az értéktelentől.Ebben segítünk, ez a küldetésünk.

Látásmódunkra, befektetési elveinkre jelentős hatást gyakoroltak az értékalapú befektetés megalapítói, alkalmazói:

Benjamin Graham (1894-1976)

Az értékalapú befektetés atyja, a Columbia egyetem tanára. Hiszi, hogy a befektetés értéke eltér annak árától, és az idő során a kettő tart egymáshoz. 1934-ben megírja híres művét az Intelligens Befektetőt, amelyben kifejti elveit. Nagy hatással van tanítványára Warren Buffettre, aki ezen befektetési filozófiát követve építi újjá a Berkshire Hathawayt.

Warren E. Buffett (1930-)

Az értékalapú befektetés leghíresebb alakja, az Omahai bölcs, a Berkshire Hathaway elnöke. Vagyonát az elmúlt 35 évben éves szinten 20,1%-kal sikerült növelnie, amellyel kiemelkedik a legtöbb befektető közül. Korunk legsikeresebb befektetője, rengeteg könyv, film készült róla.

Aswath Damodaran (1957-)

A New York University pénzügy professzora, a vállalatértékelés „dékánja”. Művei modern köntösben értelmezik és teszik könnyen felhasználhatóvá az értékalapú megközelítést, amelyre mi, a Bartimeus Capitalnál is jelentős mértékben támaszkodunk.